When in Sofia...Независимо дали сте Софиянец или просто посетител, в днешната публикация искам да ви предложа няколко симпатични местенца в столицата, на които се натъкнах през последната си визита до България, останах приятно доволна от обстановката, храната и (в повечето от тях) обслужването и нямам търпение да споделя с вас впечатленията си като цяло.

Може би, това е първата ми публикация, в която българският и английският текст съвсем не се препокриват, тъй като очевидно са насочени към различна аудитория. На вас, българските ми читатели, не смятам за нужно да обяснявам, че да не опиташ топла българска баница от квартална пекарна е почти равносилно на това да отидеш в Рим и да не видиш Папата. Добре де, или да отидеш във Франция и да не похапнеш от десетките им видове френски сирена. Имам в предвид, едва ли има някой от вас, който е успял да издържи пред изкушението от вида и аромата на току що извадена от фурната баница със сирене. Ако все пак се изнамерят такива смелчаги, предизвиквам ви да посетите тази изключително уютна и сладка пекарна, носеща звънкото име Patisserie de Provence. Насладата за душата и сетивата, обещавам.

Patisserie de Provence
ул. Янко Сакъзов 22 / бул.Витоша 9
+359 88 473 0905

Следващото ми изключително любимо заведение е Щастливеца. Възхитителен ресторант с разкошен интериор, намиращ се в самото сърце на София. Признавам си, аз съм от онези трудни клиенти, които не можеш да впечатлиш лесно, освен ако всичко от-до не е перфектно. Такава съм си май и в живота.   

 

Е, Щастливеца спечели сърцето ми от раз. Страхотно обслужване (нещо, което ми прави впечатление, че е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО рядко в териториите на милата ми родина); богато, прецизно подбрано меню, пригодено за диетичните нужди и вкусови предпочитания на всеки клиент; приятна музика и въобще чудесна атмосфера. Препоръчвам с две ръце и признавам, че със сигурност това би било първият ми избор за място за обяд или вечеря, където бих завела чуждестранни приятели при посещение в България. 


Ресторант Щастливеца
Булевард Витоша 27
+359 2441 1155

След щастливо похапване в Щастливеца идва време за десерт, а това ме отвежда в Jimmy's! Най-вкусните сладоледи, палачинки, гофрети, мелби и дори панинита може да намерите там! Това всъщност е единственото заведение в днешния ми списък, на което не съм се просто натъкнала случайно, а съвсем съзнателно избирам всеки път, когато се прибирам в София, защото просто менюто отговаря на съвсем не леките ми изисквания. Единственото, което не ми допада е, че всеки път на втория етаж на заведението е адски задушно, но млечните шейкове са толкова изкусителни, че почти забравям за посоченото неудобство.   
  
 Jimmy's 
ул. Шипка 18, София, България
+359 88 259 9618

Не знам за вас, но аз почнах малко да огладнявам, пишейки тази статия, затова ще я привеждам към края си, като за завършек искам да ви пратя в Le Salon Aux Fleurs, където може да възнаградите вкусовите си рецептори със свежи френски macaroons (ягодата и шоколадът са моите фаворити) или ледени летни безалкохолни коктейли. Откъм меню и интериор забележи никакви нямам, върху обслужването и маниерите на сервитьорите може малко да се поработи. 


Le Salon Aux Fleurs
ул. Оборище 37, София, България
+359 88 833 0898 

 Ако решите да посетите всички заведения от списъка ми в един ден, хубавата новина е, че това всъщност би могло да се случи, тъй като са позиционирани централно и на сравнително пешеходно разстояние едно от друго. Ще се радвам да прочета коментари и впечатления от публикацията и също така искам да ви попитам - ще ви бъде ли интересно да четете подобни статии за други мои любими места от различните точки на света?xoxo,

Mademoiselle S. 

1 comment

  1. На мен ми беше изключително приятно докато четох статията и я смятам за много полезна, защото винаги може да се зачудиш къде да похапнеш, а и повечето хора в България минават през София (все пак е столицата)и изключвам от това число столичаните, но едно такова отбиване в някое от изброените заведенията изобщо няма да е неприятно, а дори и разпускащо между ангажиментите, които трябва да свършим и еднообразието на ежедневието. Ще се радвам да чета подобни статии :)

    ReplyDelete

Thank you so much for your comments, they make me so happy!
You can email me at contact@stylebysavina.com for any general enquiries or just to connect. I do my best to reply as soon as I can.

- Savina x

© STYLE BY SAVINA All Rights Reserved.